english  l  italian  l  deutsch
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
O Malinskoj

Sensa – stari dubašljanski narodni običaj

Sensa je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća. To je dan natjecanja u trčanju dubašljanskih pastira ili u narodu jednostavno rečeno: ''Teć za sir'', a proistekao je iz orijentiranosti nekoć većeg dijela stanovništva Dubašnice na stočarstvo. Sensa (od lat. Ascensio, ulazak) je pučki naziv za blagdan Uzašašća Gospodnjega (lat. Ascensio Domini) ili Spasovo.

Sensa se kao blagdan slavi odnosno kao narodni običaj održava četrdesetog dana poslije Uskrsa. To je svetkovina – kao i Uskrs nestalnog datuma – koja označuje spomen Kristova uzašašća na nebo četrdesetog dana poslije uskrsnuća. U dubašljanskoj župnoj crkvi u Bogovićima tijekom mise na oltar se prinosi sir, a taj čin popraćen je zvukom sopela. Prema starom stoljetnom dubašljanskom pastirskom običaju okuplja se narod nakon Večernje mise uz cestu pred župnom crkvom bodreći mladiće koji u parovima teku za sir. Broj nije ograničen pa je tako znalo sudjelovati od pet do petnaest i više parova. Teče se dvije trke od župnog zvonika do Pavočićeva gumna što iznosi između 200 do 300 metara, tako da svaki natjecatelj ima prigodu dobiti sir. Kada, nekoć seoski starješina, a danas općinski načelnik, podijeli svakom natjecatelju sir, okupljeni puk mladiće pozdravi pljeskom. Potom se uz sopele pokraj plovanske crikve zatanca i kanta po staru. Nazočni se počaste mladim sirom, presnacem, kroštulima i fritulama, koje ispeku dubašljanske domaćice, te domaćim vinom.

Posljednjih nekoliko godina sireve za ovu manifestaciju prikuplja Udruga stočara Dubašnice, te tako podupire ovaj dubašljanski pastirski običaj, kojega danas njeguju mladići različitih zanimanja.

Trgovina Krk - Dani sira

Uvodna l O Malinskoj l Aktivni odmor l Smještaj l Korisne informacije l Multimedija

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MALINSKA-DUBAŠNICA; Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska;
Tel.: +385 (0)51 859 207 Fax: +385 (0)51 858 254 e-mail: tzo-malinska@ri.t-com.hr www.tz-malinska.hr